Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místní strava

16. 5. 2013

 -Zdejší kuchyně je výborná, domorodé prvky s množstvím tropického ovoce a mořských plodů se mísí s prvky kuchyně francouzské. Najdete zde také mnoho z italské a čínské kuchyně, nechybí fast foody, pizza a podobně. Určitě doporučujeme místní rybí speciality a také ovoce, kterého je zde opravdu spousta, je lahodné a levné.

-Stravování po restauracích a barech je na naše poměry celkem drahé, i tak však restauraci doporučujeme alespoň několikrát za pobyt, lépe zemi poznáte a odvezete si mnoho nezapomenutelných vzpomínek na neobvyklé chutě a kombinace místních pokrmů a nápojů.

-Nejčastějšími užívanými potravinami Francouzské Polynésie je syrová ryba, ovoce, kokosové mléko a typické je pečení masa na kamenech v jámě. 

-Zajímavým tahitským plodem je ovoce Noni. Noni je název rostliny i jejích plodů. Je to keř dosahující maximální výšky až 8 metrů, na kterém po celý rok rostou plody velké jako brambory. Je to jedinou rostlina na světě, která dokáže rodit plody každý den.Na větvích této rostliny jsou jak květy, tak dozrávající i docela zralé plody. Zralý plod ovoce je mléčně bílý, měkký a masitý, má trochu nepříjemnou nažluklou vůni i chuť. Jeden strom v jediném měsíci dává až 500 kg plodů. Zralé ovoce se již po 5-ti dnech rozpadá a už není k použití. 

Noni má v sobě neuvěřitelné množství proxeroninu, což je enzym xeroninu. Nedostatek Xeroninu v lidském těle způsobuje nemoci, rychlé stárnutí a další problémy. V ovoci Noni bylo dále nalezeno více než 150 důležitých a zdraví prospěšných látek. Mezi ně například patří i serotonin, scopoletin, damnacanthal a spousta vitamínů. Některé látky jsou obsaženy pouze v tomto ovoci.